
Här är höjdpunkter i ICEJ: s arbete med Aliya under de senaste 40 åren:
1981 - "Mordechai Outcry"
Under 1980-talet vägrade Sovjetunionen låta judar emigrera till Israel. 1981, bara några månader efter vårt grundande, svarade ICEJ genom att inleda kampanjen ”Mordechai Outcry”, vilket var en serie demonstrationer av kristna i många av världens huvudstäder för att protestera mot de sovjetiska judarnas situation, under parollen: ”Låt mitt folk gå!” I slutet av decenniet föll järnridån och hundratusentals judar började komma hem till Israel.
1984 - ICEJ första insatser när det gäller aliyah och immigration
I mitten av 1980-talet blev ICEJ alltmer involverat i att hjälpa judar att resa hem till Israel, främst i länder bakom järnridån. Redan under 1970-talet stödde Dr. Ulla Järvilehto, grundare av ICEJs finska avdelning, ett kristet center i Budapest och Wien, som hjälpte sovjetiska judar att emigrera via den enda vägen som var öppen mot väst vid den tiden. ICEJ-filialer i Tyskland och Nederländerna anslöt sig till dessa finländska kristna ansträngningar 1984 och snart lovade ICEJ: s högkvarter i Jerusalem att hela organisationen skulle hjälpa till med Aliyah och integration av judar i Israel. Under 1980-talet hjälpte ICEJ mer än 60 000 ryska judiska invandrare som kom till Israel med mat, kläder, skor, toalettartiklar och andra väsentliga saker.
1989 - Portar öppnas för utvandring av sovjetiska judar
I slutet av 1989 var det sovjetiska kommunistblocket på gränsen till kollaps, vilket symboliserades av Berlinmurens fall. Med järnridåns fall öppnades dörren för en massiv judisk utvandring från Sovjetunionen och Östeuropa. Det fanns ännu inga direktflyg tillåtna mellan sovjetrepublikerna och Israel, men medlemmar av ICEJ-finska avdelningen arbetade tillsammans med judiska ledare för att öppna en väg från S: t Petersburg-området, med buss till Helsingfors flygplats och vidare till Israel. Andra vägar började också öppnas och tiotusentals sovjetiska judar började strömma in i Israel, där ICEJ hjälpte dem med praktisk hjälp.
1990 - ICEJs första Aliyah-flyg
Med den sovjetiska kommunismens kollaps började tusentals rysktalande judar strömma in i Israel i början av 1990-talet. ICEJ-filialer i Tyskland och Finland erbjöd snabbt Jewish Agency att betala för en flygning av sovjetiska judar. Den 28 maj 1990 landade en speciellt charterflyg finansierat av ICEJ med flera hundra ryska judar på Ben-Gurions flygplats. Detta var den första Aliyah-flygningen som helt sponsrats av kristna och därmed är den en unik milstolpe i vårt arbete. Under de senaste trettio åren har den kristna ambassaden finansierat hundratals direktflyg för judar som vill komma hem till Israel. ICEJ har nu hjälpt nästan 160 000 judar att göra resan hem till Israel. Detta inkluderar judar från Argentina, Armenien, Azerbajdzjan, Belgien, Vitryssland, Brasilien, Kanada, Kina, Kuba, Tjeckien, Etiopien, Finland, Frankrike, Georgien, Tyskland, Ungern, Indien, Iran, Kazakstan, Kirgizistan, Lettland, Moldavien, Ryssland , Sydafrika, Spanien, Sverige, Tadzjikistan, Turkmenistan, Ukraina, Storbritannien, USA, Uzbekistan och Venezuela, bland andra.
1990 - Öppnande av avdelningen för ryska judar.
Med så många rysskspråkiga judar som flödade in i Israel fanns det ett växande behov av att hjälpa dem att bosätta sig i landet. När en ung troende i Jerusalem samlade in pengar till till ambassaden arbete med invandrare med en kaffekanna på Ben Yehuda Street inspirerade detta ICEJ-ledare att inrätta en särskild avdelning för ryska judar för att hjälpa dem att integreras i det israeliska samhället. Långa rader av ryska judiska familjer kom varje vecka till den kristna ambassadens högkvarter på Brenner Street 10 för att få hjälp med mat, tandvård, glasögon, skolböcker, kläder, skor och andra förnödenheter.
1991 - Medicinsk hjälp till etiopiska judar
I maj 1991 tog Israel in nästan 15 000 etiopiska judar i en 36-timmars flygning med namnet "Operation Solomon". Många visade sig ha spetälska och andra allvarliga medicinska problem. Därför frågade Israels utrikesministerium om ICEJ kunde hitta en läkare som talade amhariska för att behandla dessa nya invandrare. Dr Campbell Millar och hans fru Fern hade arbetat många år på ett medicinskt uppdrag i Etiopien, och de kom överens om att anställa personal för att behandla etiopiska patienter. Samtidigt donerade det finska parlamentet en mobil medicinsk klinik till ICEJ, som vi använde under det kommande decenniet för att behandla etiopiska judar, liksom många beduinsamhällen i Negev.
1992 - Sponsring av 'Exobus'
ICEJ inledde markoperationer 1992 för att hjälpa judar i fd Sovjetunionen att nå flygplatser för flyg till Israel. Först tog programmet "Exobus" judar med buss till Budapest och Warszawa för flyg till Israel. När fler direktflyg blev tillgängliga transporterade Exobus dem också från Ukraina och Östeuropa till flygplatser i Kiev och Odessa. Sammantaget hjälpte ICEJ mer än 35 000 judiska invandrare via Exobus på 1990-talet. Och vår schweiziska filial började skicka skåpbilskonvojer till dessa regioner varje månad för att transportera judar till flygplatser på väg till Israel.
1992 - Dramatisk räddning i Moldavien
När judar fastnade i korselden i den regionala konflikten i Moldavien 1992 bad Jewish Agency ICEJ att hjälpa till att evakuera dem från oroligheterna. Trots de allvarliga riskerna passerade ICEJ-sponsrade busslag genom rivaliserande kontrollpunkter i den krigshärjade Trans-Dnjestr-regionen och kunde, under en tre veckors period, hjälpa cirka 400 judiska flyktingar för transport vidare till Israel.
1998 - Programnet ”Far Distant Cities” och transport för ryska judar
Efter att ha öppnat ett Aliyah-kontor i S: t Petersburg 1996 började ICEJ att utvidga sitt arbete över hela det gamla Sovjetunionens delar. 1998 initierade ambassaden programmet ”Far Distant Cities” för att hjälpa judiska familjer att flytta till Israel från Sibirien och andra avlägsna områden i Ryssland. ICEJ donerade också två bussar för att transportera judar från de centralasiatiska republikerna till flygplatser och vidare till Israel.
2000 - Aliyah av Kaifeng-judar
År 2000 tog ICEJ hem till Israel (via Finland) den första familjen som gjorde Aliyah från det Kaifeng-judiska samhället. En kristen ambassaddelegation lokaliserade resterna av den en gång blomstrande kinesiska judiska gemenskapen i den historiska huvudstaden i det antika riket.
2011 - Assisterande etiopisk Aliyah
Ett år av torka och politisk oro tvingade Israel 2011 att påskynda återkomsten av den sista kvarlevan av etiopiska judar till Israel. I augusti samma år sponsrade ICEJ sitt första Aliyah-flyg från Etiopien. Under de senaste åren har den kristna ambassaden tagit med cirka 2200 fler etiopiska judar på Aliyah-flygningar till Israel, samtidigt som vi utvidgat våra tidigare ansträngningar för att hjälpa den etiopiska gemenskapen som redan finns i Israel. År 2019 slutförde ICEJ AID-chef Nicole Yoder en magisteruppsats som beskriver de steg som krävs för att förbättra etiopisk integration i det israeliska samhället.
2012 - Hämta hem Bnei Menashe
Efter år av fördröjning blev israeliska tjänstemän slutligen överens om att 2012 återuppta Aliyah för Bnei Menashe-samhället i nordöstra Indien, vilka hävdar att de härstammar från den ”förlorade” stammen Menashe. ICEJ sponsrade sitt första Aliyah-flyg till Bnei Menashe i december samma år och har sedan dess tagit över 1000 medlemmar av detta forntida israelitiska samhälle hem.
2014 - Rädda ukrainska judar från konflikt
2014 bröt ett bittert inbördeskrig ut i östra Ukraina som utlöstes av pro-ryska separatister. När striderna hotade judiska samhällen i regionen finansierade ICEJ nödflygningar för att få hundratals hotade ukrainska judar till Israel. ICEJ började också föra hem fler judiska invandrare från väst till Israel vid denna tid, inklusive från Frankrike och Sverige där de stod inför hot från radikala muslimer.
2019 - Ny milstolpe i Aliyah på 150.000 invandrare.
Under Lövhyddohögtiden 2019 firade ICEJ att organisationen hjälpt mer än 150 000 judar att göra Aliyah till Israel sedan grundandet 1980. De flesta har kommit från det tidigare Sovjetunionen, men vi hjälper också judar från Europa, Nord- och Sydamerika, Etiopien, Indien och Kina. Förra året hedrade Keren HaYesod den kristna ambassaden med sitt årliga Yakir-pris som ett erkännande av vårt långa arbete för att stödja och visa vår vänskap med Israel, särskilt genom att finansiera Jewish Agencys Aliyah- och integrationsprojekt.
2020 - Ambassaden flyger hem judar trots Corona
Trots att Coronakrisen hindrade de flesta internationella flygningar 2020 har ICEJ fortfarande kunnat flyga hem nästan 1400 judiska invandrare på Aliyah-flyg till Israel mellan februari och juli. De flesta kommer från Ryssland, Vitryssland och Etiopien. Baserat på denna anmärkningsvärda framgång inledde ambassaden kampanjen ”Rescue250” och utmanade kristna att hjälpa oss att hålla takten i att föra minst 250 judar hem per månad medan COVID-19 fortfarande påverkade världen. Och just nu samlar ICEJ in pengar för att hjälpa de 2000 etiopiska judarna som den israeliska regeringen precis har beslutat att ta med hem i slutet av detta år.
Det här är vad du kan göra för att hjälpa till med våra nuvarande Aliyah-initiativ:
1) Genom att stödja vår Rescue250-kampanj kan du att hjälpa till att få hem judar främst från de tidigare sovjetrepublikerna.
2) Genom att stödja våra etiopiska Aliyah-ansträngningar kan du hjälpa till med flygningar av judar som kommer från transitläger i Addis Abeba och Gondar, där många har suttit fast i dessa läger i över 20 år.
Slutligen, om du vill lära dig mer om ICEJ: s historia och arv i samband med Israel, ta en titt in vår 40-årsjubileumsdag idag. Du kan beställa den på: icejstore.com